• Bel naar +31(0)546633700

Wiki paard

Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij FAQ

Antwoorden op uw vragen kunt u ook vinden bij FAQ

ca. 20 minuten

Door de massage bevordert de bloedsomloop (vibratie en ontspanning, zorgt voor het zonder dwang aan- en ontspannen van de rugspieren). Dit leidt tot de noodzakelijke aanvoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen. Alleen bij optimale verzorging is de spier in staat om nieuwe spiervezels aan te maken en zichtbaar in omvang toe te nemen. Deze afwisseling van massage vormen heeft, wat als heel belangrijk tot uiting is gekomen in het uitgebreide testen, een belangrijke synergie-effect als resultaat.

Het paard vind het allereerst een heerlijke behandeling en wordt ontspannen. Gebruik de Warm-Up tijdens het poetsen om de rug al fijn en gemakkelijk los te maken. Geen strakke gespannen rug bij het opstijgen, maar een mooi ontspannen en losgelaten rug tijdens het losrijden.

Het mag elke dag gebruikt worden bijvoorbeeld voor het rijden en/of na het rijden, maar ook tijdens een (blessure) pauze is het ook heel fijn om de rugspieren in conditie te houden.

Een afwisselende druk/massage fase met een ontspanningsfase. De druk kan geregeld worden. De luchtkussens in de boots kunnen ook flexibel worden aangepast en naar wens naast de pezen of om de kogel worden geplaatst. Er kan een koelelement in de boots worden geplaatst.

Compressie draagt aanzienlijk bij tot een vermindering van de doorbloeding. Door de externe druk wordt mechanisch de vochtdoorvoer in het weefsel verminderd en zwelling voorkomen. Tegelijkertijd wordt de lymfe drainage zowel bevorderd door gematigde koeling en gelijktijdige massage inwerking. Door pulserende compressie in combinatie met inwerkende druk van onderen naar boven, wordt een "zuig-effect" verkregen waardoor oedeem en zwellingen duidelijk sneller verdwijnen dan bij continu dezelfde druk. Bij een constante druk wordt het lymfevocht niet verwijderd, maar slechts opzij verplaatst. In tegenstelling tot bij mensen, heeft een paard erg weinig onderhuids vet op de ledematen. Daarom liggen bij een paard zowel het oppervlakkige als diepere behandelgebied dichtbij elkaar. Door een zacht van onderen naar boven pulserende druk wordt het afvoeren van het lymfevocht naar de plaatselijke lymfeknopen bevordert.

Bijvoorbeeld bij dikke opgelopen benen of een acute blessure aan de onderbenen, knie of het spronggewricht. Schade aan pezen en banden kan leiden tot ernstige beperkingen in het bewegingsapparaat van het paard. Afhankelijk van de soort en ernst van de blessure aan de pees, is doelgerichte individuele therapie nodig om de oorspronkelijke belastbaarheid en souplesse van de pees te herstellen. De koude therapie heeft zich uitstekend bewezen in combinatie met gecontroleerde druk bij trainingsrelateerde belasting en overbelasting van het bewegingsapparaat, waaruit volgend pijnlijke irritatie van de spieren, pezen en gewrichten. Vergelijkbare irritaties die zich voordoen in het kader van het herstel en het opbouwen van de training, verminderen aanzienlijk sneller. Nog een voordeel van koudetherapie is de ondersteuning bij de behandeling van gewrichtsziekten, zoals b.v. Artrose. Van bijzonder belang bij pees- en peesschede ontsteking (tendinitis en tenosynovitis) is een therapie waarbij na een paar dagen koudebehandeling wordt gewisseld naar een warmte-therapie.

Effect van Lymfedrainage - Lymfe vochtafvoer therapie (KPE) Door pulserende compressie in combinatie met inwerkende druk van onderen naar boven, wordt een "zuig-effect" verkregen waardoor oedeem en zwellingen duidelijk sneller verdwijnen dan bij continu dezelfde druk. Bij een constante druk wordt het lymfevocht niet verwijderd, maar slechts opzij verplaatst. In tegenstelling tot bij mensen, heeft een paard erg weinig onderhuids vet op de ledematen. Daarom liggen bij een paard zowel het oppervlakkige als diepere behandelgebied dichtbij elkaar. Door een zacht van onderen naar boven pulserende druk wordt het afvoeren van het lymfevocht naar de plaatselijke lymfeknopen bevordert.

De sessie duurt 20 minuten

Hoefbevangenheid, ook wel laminitis genoemd, is een pijnlijke en ernstige aandoening bij paarden waarbij er ontsteking optreedt in de lamellen van de hoef. De lamellen zijn kleine structuren in de hoef die de hoefwand verbinden met het hoefbeen. Bij hoefbevangenheid wordt de bloedtoevoer naar de lamellen verstoord, waardoor de lamellen beschadigd kunnen raken en kunnen loslaten van het hoefbeen. Dit kan leiden tot zeer ernstige complicaties, zoals het verzakken van het hoefbeen en zelfs totale rotatie. Hoefbevangenheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgewicht, voedingsfouten, infecties, stress, medicijnen, en bepaalde ziekten zoals EMS (Equine Metabolic Syndrome) en PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, ook wel de ziekte van Cushing genoemd). De symptomen van hoefbevangenheid zijn onder andere: Kreupelheid of stijfheid in de voor- of achterbenen Warme hoeven Verminderde eetlust Veranderingen in de stand van de benen of de houding van het paard Snelle, oppervlakkige ademhaling Hoefbevangenheid is een ernstige aandoening die onmiddellijke veterinaire behandeling vereist. Het is belangrijk om risicofactoren te vermijden en regelmatige hoefverzorging te bieden om het risico op hoefbevangenheid te verminderen.

Als paardeneigenaar wil je ervoor zorgen dat je paard voldoende beweging krijgt en in topconditie blijft. Een loopband voor paarden kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Alles wat je moet weten over loopbanden voor paarden, inclusief de voordelen, het gebruik en de veiligheidsrichtlijnen vindt je hieronder in de tekst. Wat is een loopband voor paarden? Een loopband voor paarden is een machine die is ontworpen om paarden te laten lopen zonder dat ze zich verplaatsen. Het bestaat uit een platform dat kan worden aangepast aan de grootte van het paard en een loopband waarop het paard kan lopen. Er zijn verschillende soorten loopbanden beschikbaar, waaronder vlakke en helling loopbanden. Voordelen van een loopband voor paarden Een loopband kan verschillende voordelen bieden voor paarden. Zo kan het zorgen voor regelmatige beweging en spieropbouw, verbeterde conditie en uithoudingsvermogen, en het kan ook helpen bij het revalideren van blessures. Daarnaast kan een loopband het werk van de ruiter verminderen door het paard in topconditie te houden, zelfs als het weer niet ideaal is om buiten te rijden. Hoe gebruik je een loopband voor paarden? Het is belangrijk om de loopband op de juiste manier te gebruiken om ervoor te zorgen dat je paard veilig blijft en optimaal profiteert van de voordelen. Hier zijn enkele richtlijnen: Begin met een korte tijd en bouw het langzaam op. Laat het paard niet langer dan 30 minuten per dag op de loopband lopen. Zorg ervoor dat het paard veilig op de loopband kan stappen en dat er voldoende ruimte is tussen de borst van het paard en de voorkant van de loopband. Houd altijd toezicht op het paard terwijl het op de loopband loopt. Zorg ervoor dat de loopband op de juiste snelheid staat ingesteld en dat het paard comfortabel loopt. Veiligheidsrichtlijnen voor het gebruik van een loopband voor paarden Om ervoor te zorgen dat het paard veilig blijft tijdens het gebruik van een loopband, zijn hier enkele veiligheidsrichtlijnen: Laat alleen gezonde paarden op de loopband lopen en vermijd het gebruik van de loopband bij geblesseerde of zieke paarden. Zorg ervoor dat de vloer rond de loopband slipvrij is en dat er geen obstakels zijn. Controleer het paard regelmatig op tekenen van vermoeidheid of oververhitting. Gebruik altijd beschermende kleding, zoals handschoenen, en houd de haren van het paard vast om te voorkomen dat ze vast komen te zitten in de machine. Conclusie Een loopband voor paarden kan een handig hulpmiddel zijn voor paardeneigenaren om hun paarden regelmatige beweging,

Een paardensolarium is een apparaat dat speciaal is ontworpen om paarden te helpen drogen en opwarmen na een zware training of bij koud weer. Het is een investering die zichzelf snel terugverdient, want een paarden solarium biedt tal van voordelen. Verbeterde gezondheid en welzijn van paarden Paarden zijn gevoelige dieren en zijn vatbaar voor spierpijn en andere aandoeningen na een zware training of bij koud weer. Een paardensolarium helpt de spieren van het paard op te warmen, waardoor het risico op blessures en spierpijn wordt verminderd. Bovendien verbetert de warmte van het solarium de bloedcirculatie van het paard, waardoor het herstelproces wordt versneld en het welzijn van het paard wordt bevorderd. Verhoogde prestaties van paarden Een paard dat goed opgewarmd is, zal betere prestaties leveren. Een paarden solarium helpt bij het opwarmen van de spieren, waardoor het paard beter in staat is om te presteren. Dit is vooral belangrijk voor paarden die deelnemen aan wedstrijden en andere evenementen waar hoge prestaties vereist zijn. Verhoogde hygiƫne en gezondheid in de stal Een paardensolarium kan helpen bij het verminderen van bacteriƫn en schimmels in de stal. Het droogt het paard af na het douchen, waardoor de kans op schimmels en andere infecties wordt verminderd. Het kan ook helpen bij het drogen van natte dekens en zadels, waardoor de kans op schimmelgroei op deze items wordt verminderd. Besparing op verwarmingskosten Een paardensolarium kan ook helpen bij het besparen op verwarmingskosten. Wanneer paarden worden opgewarmd met een solarium, hoeft de stal minder verwarmd te worden, wat kan resulteren in lagere energiekosten. Verhoogde ontspanning van paarden Paarden kunnen gestrest raken na een zware training of bij koud weer. Een paardensolarium kan helpen bij het ontspannen van het paard, omdat het de spieren opwarmt en de bloedcirculatie verbetert. Hierdoor zal het paard zich comfortabeler en meer ontspannen voelen. Verhoogde droogtijd van paarden Een paardensolarium kan helpen bij het verkorten van de droogtijd van paarden na het douchen. Dit is vooral handig bij koud weer, omdat het paard anders langere tijd nat zou blijven. Door de warmte van het solarium droogt het paard sneller af, waardoor de kans op infecties wordt verminderd. Kortom, een paarden solarium biedt tal van voordelen voor paarden en hun eigenaren. Het bevordert de gezondheid en het welzijn van paarden, verhoogt hun prestaties en ontspanning.